FMP

Feb.02, 2012

FMP

 

Jost Gebers. Dieter Hahne. Peter Brötzmann. Peter Kowald.

 

Dessa fyra tyska män är vad som formade bolaget och fenomenet FMP. Det kanske viktigaste bolaget för fri musik i världen. DE skapade en skola för hur musiken kan låta, hur musiken kan presenteras, för hur musiken kan gestaltas grafiskt och för hur musiken kan produceras.

En historia – In retrospect – som lagt grunden för den Europeiska fria musiken.

Alltid utan kompromisser. Musiken först. Musiken alltid först.

Jag kommer alltid att vara tacksam för allt detta arbete dessa fyra mycket egensinniga och kompromisslösa män gjort.

Att dessutom ha fått spela på klassiska Workshop Freie Musik 1994 med GUSH, samt att gett ut en skiva på FMP, med kollegorna Paul Lovens och Günter Christmann… är helt enkelt bara en barndomsdröm som gick i uppfyllelse!

Det är lätt att bli nostalgisk och sentimental nu när detta kreativa bolag producerat sin sista skiva… men det tjänar ju ingen på – det är bara att köra vidare. Skapa nya förutsättningar för den fria musiken att leva vidare och utvecklas. FMP och framförallt Jost Gebers mejslade ut en bana för detta. Det är bara att köra på! FULL FART!

 

En röst på andra sidan telefonlinjen, den gamla telefon linjen med sladd, kommer för mig alltid att kopplas ihop med FMP och dess historia:

” Frrrrrrrrreeeeeeeee Music Production, Haaaaaaaaaaaaaaaaaaahne ”

 

TACK!!!

 

 

 

5 omistliga … Machine Gun (BRÖ 2/ FMP 0090), Adolphe Sax (BRÖ1/ FMP 0080)  och Balls (FMP 0020) går utom tävlan… då de bara MÅSTE finnas i var persons hem… inga kompromisser någonsin!

 

 

– EINHEITSFRONTLIED  – Brötzmann/ Van Hove / Bennink – FMP S3

En fullständigt vansinnig och gravt befriande kaotisk 7 tums vinyl med Brecht/ Eislers klassiska sång! Anarki, Fluxus och allmänt vansinne om vartannat. Denna platta är bättre än ett järnrör!

Står tillsammans med en Bird Notes singel med Bengt Frippe Nordström (där han spelar playback med Ornette Colemans kvintett i fyra versioner av samma låt…) och Sun Ra´s första EP ”Super Blonde” som de TYNGSTA dokumenten i 7- tums vinylformat, fuckins ever…

 

 

 

 

 

– SCHLINGERLAND – Sven – Åke Johansson – SAJ 01

”Hattens” första soloplatta. Och en av de bästa soloplattorna någonsin. Finns inga ord egentligen. Finns inget sätt att beskriva vad denna platta betytt för mig och för scenen i stort. Makalöst!

Här kan vi snacka om ett bra spel mellan det grafiska och musiken! Liksom är fallet med de flesta FMP produktioner och framförallt de tidiga Brötzmann utgåvorna, med hans speciella typsnitt och stilistiska anslag.

Originalpressningen av denna musikaliska och konstnärliga bomb är vacker som få andra omslag. Screentryckt med en fantastisk färgskala… med Sven poserande i overall någonstans på den svenska landsbygden! WOW!

 

 

 

– 14 Love Poems – Peter Brötzmann – FMP 1060

Ett otroligt dokument. Vansinnigt vackert och innerligt. En chock första gången jag hörde denna hyllning till den fantastiska amerikanske poeten Kenneth Patchen, som inspirerat Brötzmann, både vad gäller i text och i bild.

Peters version av Ornette Colemans ”Lonely Woman” gör mig knäsvag och mycket lycklig varje gång jag hör den. Jag ryser bara jag tänker på den. Ett musikaliskt historieberättande som slår ut allt annat. Det blir inte bättre än så här.

 

 

– BOX FMP 0030/40/50

Den klassiska Brötzmann trion, plus en fantastisk Mangelsdorf, i sitt absoluta esse. Det formligen ryker ur mina högtalare när jag lyssnar på denna musik. Musiken exploderar. Bennink exploderar. Fred exploderar. Peter exploderar… och jag exploderar. Varje gång och för evigt.

Dessa tre plattor är en gemensam BOMB! Och det sätt var på de är förpackade!!!

Hell yeah! Brötzmanns typiska stil. De individuella omslagen är så vidunderligt vackra.

När de senare blev separat utgivna på FMP, kom de små teckningarna som syns överst på affischen på fronten av omslagen till respektive: Elements, Couscouss de la Mauresque och The End. Genialt anpassat till musiken och grafiskt sparsamma… men med boxen… men med boxen…

Med dess funktionella front där adressatens namn fylles i, en klammerhäftad rygg och en absolut satans FANTASTISK affisch av Brötzmann! Som en mycket speciell bonus kan nämnas att det finns ett objekt fastklistrat på en del av affischerna som är gjort av en MYCKET tung konstnär… törs inte ens nämna hans namn…

 

-FOR EXAMPLE FMP R 1-3

Vad kan jag säga? Jag vet att jag gärna använder superlativer i tid och otid. Ledsen för det. Men vad gäller denna box på FMP, räcker ingenting till. Det ultimata dokumentet av denna musik och dess utövare. Endast jämförbart faktiskt med den nyligt utkomna ”Im Rückblick – In Retrospect”. Musiken är magisk. Allt och alla finns med. Brötzmann, Frank Wright, Lacy, Globe Unity, ICP, Garbareks tidiga explosioner, Schlippenbach, Kowald —- ALL YOU NEED!

Och den medföljande boken är … boken ALLA behöver!

 

Som hopplös diskaholik är dessa två FMP boxar det ultimata. Två ”Holy Grails” inom den fria musiken. En kombination av OTROLIG musik, OTROLIG design och de är sällsynta. Mycket sällsynta!

Brötzmann boxen gjordes bara i drygt 100 exemplar och For Example i 300…

 

”En skiva om dagen håller doktorn borta” brukar min vän Olof säga… det gäller i synnerhet med FMP!!!

 

published: www.soundofmusic.nu

 

 

 

 

Mvh / peace & FIRE!  / mats gustafsson, Wien