LOKOMOTIV KONKRET 40 years and MG solo in göteborg!!!

May.06, 2017

Folkteatern Göteborgs foto.

 

Folkteatern Göteborg/ Foajén / Tisdag 23 maj
Insläpp kl 19.45 / Konsert kl 20.00 / Entré 150 kr

LOKOMOTIV KONKRET 40 ÅR + MATS GUSTAFSSON (SOLO)

Den svenska frijazzens pansarkryssare heter Lokomotiv Konkret. Sedan 1976 har DROR FEILER (saxofon, elektronik), SÖREN RUNOLF (elgitarr, elektronik) och TOMMY BJÖRK (trummor) spelat tillsammans och skapat en enorm energi som är få grupper förunnat. Det handlar om ibland verkligt våldsam oljudsjazz, med lyriska passager och alltid med en imponerande dynamik.

Deras politiska medvetenhet är väldokumenterad, och Lokomotivet har alltid sett en kraft i att skapa i opposition. Feiler skrev själv på omslaget till det självbetitlade albumet på Ur Spår 1980: “Our music is the face of our time/Our music is a weapon/We are soldiers in a culturally revolutionary guerrilla war.”

Politisk frijazz som inte står tillbaka, och inte gjort så på 40 år.

Den svenske, experimenterande saxofonisten MATS GUSTAFSSON (som ofta hittas bakom en elektronisk maskinpark) inleder kvällen med ett solo. Gustafsson har i åratal mejslat om den svenska jazzen med sitt hårda arbete som soloartist och med band som FIRE!, Swedish Azz, GUSH, The Thing och ändlösa samarbeten med folk som Thurston Moore, Ken Vandermark, Colin Stetson, Merzbow och Jim O’Rourke.