vaxdax 5

Dec.22, 2012

 

VAX DAX presenterar denna gång en Svensk vinyl som fallit i oförklarlig, samt oförskämd glömska, en verklig klassiker för eder ödmjuke VAX DAX redaktör:

 

Bengt Ernryd – MUSIK, magnum mlp 713

En helt fantastisk utgåva på det lilla bolaget Magnum, i samarbete med Konsum, Stockholm(!). Kanhända såldes denna skiva i butik? I så fall var det mat, mjölk och annat som prioriterades, eller så var upplagan ytterst liten. För denna rara vinyl dyker ytterst sällan upp numera och går då för fyrsiffriga belopp!

 

Som ni redan vet så åtrår en discaholik mest av allt när en skiva är en kombination av framförallt dessa fyra faktorer:

1. bra musik – i detta fall tveklöst

2. bra omslag – ett helt fantastiskt foto av Ernryds son Stefan spelandes piano.

3. bra titel – kan det bli enklare, bättre, tydligare?

4. ovanlig utgåva – you bet!!!

 

 

Dessutom är vårt exemplar i röd vinyl!!! Lägg därtill att Ernryd själv skrivit en lätt anarkistisk och vanvettigt rolig baksidestext – där han också konstaterar att genomsnittåldern på denna eminenta sextet är blott 26,722 år – så är minst 6 faktorer uppfyllda här, vilket gör denna platta till en MÅSTE- platta.

 

En riktig godbit! Och en musikalisk BOMB!

Just därför väljer vi att skriva om MUSIK i denna spalt.

Musiken är sensationell. Den känns vanvettigt fräsch. Ingen daterad, nostalgisk, självbespeglande musik här inte!

Musiken är inspelad i oktober 1966, med en grupp som Ernryd arbetade med ett tag i navet av ett kreativt 60 – tal. Det är intressant att så mycket fantastisk musik spelades in runt dessa år. Åren efter Hard Bop, men innan Free Jazz och Fri Improvisation. För oss, på VAXDAX, kanske den mest intressanta perioden i jazzhistorien i konkurens med övergången från Swing till Be- Bop.

Även om vi principiellt är emot genrebeteckningar, då de ofta leder in lyssnaren/ läsaren i givna banor och tar fokus från den egentliga upplevelsen av musiken, så får väl även vi göra ett undantag här och där, för att belysa vissa historiskt viktiga fakta?

 

Musiken börjar på det mest fria och befriande sätt. Bengt Ernryds son Stefan, 10 månader och 10 dagar gammal vid detta tillfälle, spelar och gnolar fritt på pianot (på en annars pianolös skiva!). Han skrattar och kommenterar sitt eget spel… det är vansinnigt underhållande och bra (!) och följer logiken helt och hållet inom ramen för detta svenska mästerverk (ja, där sa vi det: mästerverk! – MUSIK är ett fritt mästerverk!).

Efter denna fria piano- introduktion brakar ensemblen in i Bengt Ernryds “Form för Sextett”. En otroligt kreativ studie i form och linjär improvisation, där inspirationer från jazzens hela stamträd berörs. Men framförallt får vi en känsla av att nutiden, samtiden och framtiden är här. Det är vass musik, med vilja, med hjärta, med själ!

Vi vill ju inte helt analysera ihjäl denna platta genom att ge alla referenser och riktningar som dyker upp i vårt medvetande under lyssningen, vi kan bara konstatera att lyssnaren suuuuugs in i musiken och sedan sitter man där och bara ler… och helt glömmer av att dricka det medhavda glaset med ädel dryck i den bästa lyssningsfåtöljen. Musiken sker här och nu. Även (och ibland framförallt) på vinyl.

Det är överlag ytterst kreativa solin som hörs hela skivan igenom, som givetvis inramas av Ernryds visioner och idéer. De sistnämnda är just  komplexa och avancerade, men ändå nakna och följer i princip en linjär estetik och genomförande.

Skivan är inspelad med en otroligt fin balans och klang. Det låter BRA om musiken! Mycket BRA!

Vi noterar att ”MUSIK” är inspelad med en (!) mikrofon (Pearl K-12) och att musikerna står i en halvcirkel runt denna. Det är ett musikaliskt sound och en mycket bra ide´ som burit frukt. MONO. Vi upprepar MONO! Vi noterar även för övrigt att Ingemar Olsson varit delaktig vid inspelningen, detta förklarar måhända kvaliteten och lystern på upptagningen!

Spela denna röda (eller svarta) vinyl med en schysst mononål, så får ni bekänna färg!

Ljudfiler, trådlöst, mp3 och annat dravel kan lägga ned. Vill ni lyssna på musikens kärna?

Come with me!!!

Oliver Nelsons “Six and Four”, räknas in av Wåge Finèr, som även gjort arrangemanget. Det svänger gravt! Ernryd tar ett lysande solo på trumpet, fritt, linjärt och framåtriktat! Sångbara linjer i ett poetiskt skimmer. Take no prisoners!

Ensemblen riffar i ett perfekt tempo och sedan BRAKAR en barytonsax loss! Chris Holmström tar ett av 60 – talet mest lysande “fria” solon. Vi hade glömt hur fantastiskt bra detta var. Det är en underbar känsla att lyssna på just denna riff orgie om och om igen. Lars Olovsson och arrangören själv bidrar med lysande åsikter om hur och varför ett fritt förhållande till det givna materialet kan vara en god utgångspunkt för kreativ musik. Låten slutar i ett New Orleanskt tillstånd. Helt logiskt och underbart.

Flera av låtarna bär tydliga referenser av österländsk musik, t.ex. ”En man satt vid rödingsjön och hade torskat sin sista spinnare”. Kan vi kanske höra spår av kapellmästarens påverkan av en viss Don Cherry här? Intresset för musik från andra länder, delade han med sin musikaliske broder Jan Wallgren, där speciellt det Indiska arvet beaktades med stor kärlek.

Sida B fortsätter med två fantastiska spår som mer bär spår av Darmstadt än Mali och Indien och Chris Holmström tar ytterligare ett makalöst solo på baritonsax på den långa fria sviten ”Summer is gone”.

Och hur fantastiska var inte Oscarsson & Wälivaara tillsammans på trummor och bas. Outstanding! De LYFTER fram musiken.

Vad som gör just denna skiva så fantastisk är att det aldrig blir eklektiskt. Musiken bär sig själv. Och arrangemangen står aldrig i vägen för de individuella rösterna. Det är en unik balans som här skapats.

Det finns en enkelhet i denna musik. En självklarhet. Modalt baserad atonal musik, javisst. OCH fritt förhållen.

Det är F*N fantastiskt att denna musik spelats in i Sverige 1966.

Jag vill återigen lägga en ton(vikt) på denna period i jazzen.

Andra fantastiska skivor spelades in i Europa under just denna brytpunktsperiod, t.ex. John Stevens ”Challange” och Trevor Watts ”Springboard” i England men även en annan svensk klassiker Gilbert Holmströms ”Utan Misstankar” såg ljuset! Tack till Jonas Kullhammar för just den återutgivningen! Just ”MUSIK”, denna Svenska, föredragsvis, röda, vinyl är en av de absoluta favoriterna! Och kommer så att förbli!

 

 

Vem skall bli först att återutge denna vinyl? Det är bara att välja rätt färg på vinylen!

 

Bengt Ernryd – trumpet, diskantposaun, zinka, japansk bambuflöjt, röst och mellofon

Lars Olovsson – trombon

Wåge Finér – alt och tenorsax, claves

Chris Holmström – alt och baritonsax, flöjt och klarinett

Gösta Wälivaara – bas

Ivan Oscarsson – trummor

 

 

 

 

Ps. Skicka gärna in frågor eller tips om ovanliga vinyler till VAXDAX

c/o lars.grip@orkesterjournalen.com

och kom ihåg:

”one piece of vinyl per day keeps the doctor away”