VAX DAX 4

Nov.29, 2012

VAX DAX 4 Published in OrkesterJournalen Oct 2012

 

VAX DAX presenterar:

 

Dags igen för ännu en sjutummare! Ett format som vi finner oerhört intressant, bara utifrån just dess storlek. Men sannerligen också därför att en stor mängd jazz och improviserad musik under historien getts ut på just detta format, i många fall exklusivt sjutumsformat. I små upplagor. Vi är av den åsikten att en sjutummare är av ett slags ultimat format och dessutom kan fylla andra viktiga funktioner i livet.

Oftast bara en låt per sida. Några minuters speltid. Du spelar en sida, sedan må du göra ett aktivt val om du vill:
A. Vända på skivan och lyssna på den musik som där finns representerad.

B. Välja en ny skiva. Företrädesvis i sjutumsformat.

Båda alternativen ger nyttig motion, samt sätter hjärnan i arbete.

Ingen shuffle på iPoden här inte. Inget slentrian- lyssnande på vad månde komma härnäst.

Aktiva val. Det är vad sjutummare handlar om, oavsett om det är i 33 1/3 varvs hastighet per minut (den s.k. EP – skivan) eller 45 dito. Lätt att bära med sig, tar liten plats. Perfekt!

 

Vi återkommer gärna till detta format, som fortfarande av någon anledning inte befäster särskilt dyra priser, i förhållande till hur ovanliga en del av dessa skivor verkligen är.

VAXDAX rekommenderar i detta nummer: Jaga sjutummare NU, innan prisbilden förändras…och ni skall finna…

 

Denna gång:

En vanvettigt ovanlig men historiskt, samt musikaliskt mycket intressant inspelning överförd till en sjutums vinyl, utan omslag. Vi väljer att lämna den skandinaviska jazzen i denna krönika och vänder oss västerut. Till Chicago. Där en stor mängd av betydelsefulla jazzmusiker haft sin hemvist och utgångspunkt för musikalisk aktivitet.

Från Louis Armstrong över Johnny Griffin, till Sun Ra Orchestra, AACM och senare Ken Vandermark och relaterade musiker.

 

ANDREW HILL COMBO, PING 1003, 45 rpm (USA) 1956

 

Andrew Hill – piano och orgel

Von Freeman – tenor sax

Pat Patrick – baryton sax

Malachi Favors – bas

Wilbur Campbell –trummor

 

 


En makalös och underbar bit vinyl. En riktig skatt. Och ovärderlig ur ett historiskt perspektiv. Inspelad i oktober 1956. En mycket ung Andrew Hill spelandes med lokala Chicago musiker… blivande legender i olika delar av det historiska jazzträd vi nu har.

Flera år innan Free Jazz, innan AACM är bildat, samtida med bildandet av Sun Ra´s första version av sitt legendariska Sun Ra Arkestra och även samtida med en blomstrande Cool Jazz samt en Be Bop– scen som just övergått i Hard Bop. Detta är musik som undersöker. Som använder en tradition som bas för utstakandet av nya vägar i det som senare blir kallat Free Jazz.

Denna kreativa jazzmusik är inspelad för ett litet lokalt Doo Wop- bolag i Chicago, Ping Records. Andrew Hill hade ett nära samarbete med detta skivsällskap, kompande ett otal olika Doo Wop- grupper i mitten av 50 – talet. Detta lilla bolag gav Hill chansen att spela in med denna vansinnigt intressanta Combo. Och det är just denna singel, av flera Ping utgåvor, som verkligen är värd att leta efter: PING 1003!

Två låtar spelades in, båda två med den magnifike Malachi Favors på kontrabas, som senare bildar Art Ensemble of Chicago till sammans med Lester Bowie och Roscoe Mitchell. En stadigt pulserande bas som verkligen hjälper musiken framåt, på alla plan! Lokala trummisen Wilbur Campbell svänger som vore han galen. På ena spåret spelar Hill orgel, på ett mycket kreativt vis, som får oss att önska att han hade jobbat mer med just detta instrument än vad han kom att göra framöver under sin långa och framgångsrika karriär som en av de mest betydelsefulla moderna pianisterna samt förnyare av jazzen.

 

A- sidan består av ett spår som sätter fokus på den permanenta medlemmen i Sun Ra Arkestra, Pat Patrick på barytonsax. Detta är ett av väldigt få spår han gjorde utanför Arkestran. Det är en rå, men ändock raffinerad spelstil som Patrick representerar. ”Down Pat” är ett makalöst intressant stycke med sväng, hetta och kreativa soli.

 

B- Sidan sätter ljus på en annan legendar på jazzscenen I Chicago, tenoristen Von Freeman, känd från bl.a. klubben ”The New Apartment Lounge” där han under decennier stått som värd för jamsessions och annat. Von Freeman är också ansvarig för den eminente saxofonisten Chico Freemans tillblivande.

Detta spår ”After Dark” är från Freemans penna och inspelningen är oss veterligt en av Freemans första. Men man kan redan höra hans stiltypiska signaturer: Chicago tonen, den delikata men fortsatt råa fraseringen och en fantasirik melodisk resa under improvisationens gång.

 

Väldigt få kopior existerar av denna ytterligt rara sjutummare!

VAXDAX  kom för övrigt över ett exemplar på ett spektakulärt sätt:

 

Vår kollega ”Vinyl Freak (VF)” i Down Beat är boendes i Chicago. VAXDAX var inbjuden till en lyssnings- session där just denna rara pärla spelades och avnjöts under extatiska utrop! Tyvärr så meddelades vi att denna singel är komplett OMÖJLIG att få tag på.

VF har under sina år av grav diskaholism aldrig sett ett annat exemplar!

Dagen efter lyssningen begav sig eder trogne samt VF på vinyljakt i Chicago för att upprätthålla vår diskaholism och uppmuntra varann till ytterligare missbruk och utveckling. På Reckless Records I Chicago befann vi oss i timmar och hittade en del matnyttigt.

Efter att ha kommit ut ur denna, då eminenta, vinylaffär med mängder av ”bargain bins”, så tittar VF på mig och säger: ” I think you need this one!” och ger till mig i en liten papperspåse: PING  1003 i perfekt skick. 1 dollar, 99 cent!!!

 

Denna platta är verkligen en, på alla plan, spektakulär skiva där ett tidigt friare förhållningssätt till jazzen prövas ut.

En pusselbit som engagerar och entusiasmerar och som ger svar på några frågetecken utifrån övergången mellan Hard Bop och Free Jazz och den musikaliska frihet som skall komma och som ligger till grund för den kreativa musikvärld vi nu befinner oss i!

Svaren finns i spåren.

Mats Gustafsson

 

 

 

 

Mer information om PING Records kan ni finna här:

http://hubcap.clemson.edu/~campber/ping.html

 

Mer information om ovanliga vinyler och dess historia kan ni finna här:

http://matsgus.com/discaholic_corner/