VAXDAX 2

Nov.29, 2012

VAX DAX 2 – published OrkesterJournalen June 2012

 

 

 

 

VAXDAX hälsar OJ´s läsare välkomna till den första i raden av heta vax- krönikor!

Vi vill i denna spalt presentera ovanliga, glömda och fantastiska jazzvax som av olika anledningar fallit i glömska och som förtjänar att lyftas fram av musikaliska eller andra anledningar. Vi hänvisar även till den nystartade sidan Discaholics Corner, som VAXDAX´s redaktion just startat, med ett stort urval av bortglömda vax, intervjuer med skivsamlare, länkar, texter och bilder.

ABOUT DC

Fokus för VAXDAX samt Discaholics Corner kommer att ligga på skandinavisk jazz och improviserad musik, men även besläktade företeelser.

 

Vad en discaholik mest av allt åtrår är när en skiva är en kombination av framförallt dessa fyra faktorer:

-bra musik

-bra omslag

-bra titel

-ovanlig utgåva (t.ex. originalpressningar samt limiterade upplagor)

 

Vi återkommer med texter om detta, där även parametrar som känsla, tyngd, lukt och annat relaterat som uppskattas och upptar en discaholics absoluta fokus, kommer att utforskas i just VAXDAX!

VAXDAX kommer enbart att presentera vinyler där åtminstone dessa fyra faktorer uppfylls.

I denna första spalt väljer vi att presentera en mycket udda amerikansk jazz EP, med pedagogiska ambitioner:

 

ART BLAKEY  – Stop Driving US Crazy, GRC 5748, 45 rpm (USA), 1959

Vi kan egentligen inte hitta så mycket bakgrundsinformation om detta rara  vinylmonster, den finns enbart med i enstaka diskografier, men den har onekligen en intressant historia och bakgrund som vi gärna vill presentera. Framförallt så är musiken otroligt jazzigt kreativ och svänger så att det “svartnar” och finns oss veterligen bara utgiven i denna form på vinyl.

Producerad av The General Board of Temperance of the Methodist Church i USA. Detta är filmmusik till en trafiksäkerhetsfilm (!).

Denna verkligt tidstypiska animerade film verkar ha som intention att förhindra folk att köra ihjäl sig i bil… och musiken skall såväl illustrera detta samt förhindra att så sker. Det måste hjälpa, tror vi, då musiken verkligen är första klassens hard- bop, klassisk Messengers- jazz! Men vilken ide´!

 

Rusty, en spion från Mars, besöker Jorden efter att noggrant ha rekognoserat världsrymden efter lämpligt syrerikt habitat och upptäcker att jordens invånare behandlar varandra totalt respektlöst genom att köra bil vårdslöst!

Det intressanta är att Rusty verkligen ser ut som en 50 – tals bil (!) och därför helt felaktigt antar att han har ”släkt” på planeten Tellus. Besvikelsen är påtaglig då han inser att Jordens bilar kontrolleras och körs av tvåbenade varelser och att dessa i själva verket har kontroll (eller snarare brist på kontroll) över fordonen.

Filmen slår fast en kristen syn på säkerhet där ”vårdslös körning är en synd” och detta repeteras ett antal gånger, under denna 10 minuter långa film, likt ett mantra. Denna animerade film, är i all sin enkelhet och illustrativa iver mycket underhållande!

 

Musiken är givetvis svängig, kreativ och fantasifull! Messenger- jazz av bästa märke med otroligt fint formulerade solon av framförallt Morgan och Richardson.

Intressant är att då man lyssnar på den kompletta filmmusiken till filmen, som enbart finns på filmens ljudband, så existerar det en massa extra musik och ljud på denna, som inte finns redovisade på denna spektakulära vinyl ep. Det finns t.o.m. korta passager av illustrativ art, avdelningen special effekter, där Lee Morgan spelar ett kort, men fritt trumpet solo!

Vi kan inte hitta någon information om att denna musik skulle finnas utgiven på annat sätt än på denna udda EP där dessutom det fantastiska rikt, men udda illustrerade omslaget har en unik form och storlek, som är aningen större en normala sju – tums omslag. Papperskvaliteten är dessutom av en ovanlig lite tjockare typ vilket ger denna skiva en hög samlarfaktor.

 

Benny Golson skev musiken, två originalkompositioner: No Time For Speed och Hard Driving Blues. Art Blakey satte ihop en grupp av bästa märke med Lee Morgan på distinkt trumpet, Jerome Richardson på mustig barytonsax, Bobby Timmons på ett alltid lika finbalanserat som utmejslat sätt att spela piano, Jymie Merritt på stadig bas och kapellmästaren själv på trumstolen. Det SVÄNGER!

Otroligt bra solospel av speciellt Morgan och Richardson. Vi undrar varför inte Richardson spelade baritonsax oftare, detta är nämligen riktigt bra!

Sammanfattningsvis: En otroligt ovanlig vinylsingel med jazz på högsta nivå med en KLASSISK jazzgrupp!

 

Filmen kan ses på nätet här:

http://ia600508.us.archive.org/14/items/StopDriv1959/StopDriv1959_512kb.mp4

och här:

http://www.youtube.com/watch?v=YJ1wkrIwrUU

 

Mats Gustafsson

 

 

”En vinylskiva om dagen håller doktorn borta”